Tuesday, November 30, 2010

MISSED MY CHILDHOOD

Kami bukanlah berasal dari sebuah keluarga yang senang mahupun kaya raya. Bukan juga sebuah keluarga yang besar dengan adek-beradek yang ramai. Dengan kuantiti ahli keluarga seramai 6 orang yang terbahagi kepada mama dan abah dan adek-beradik yang dilahirkan dengan istilah 'selang bunga' seramai 4 orang, I'm so grateful to have brothers and sister yang sangat respect each others dan sanggup berkongsi kesusahan dan kesenangan. Walaupun tak ramai, kehidupan zaman kanak-kanak sangat riang seperti keriangan kanak-kanak ribena.

Almost every weekend kami satu keluarga akan merancang aktiviti berhujung minggu. Tak kisahlah kemana sekalipun asalkan tempat itu akan mengeratkan hubungan kekeluargaan. Aktiviti hujung minggu yang paling acapkali dilakukan adalah mandi-manda di laut mahupun di sungai. Zaman kecik-kecik dulu mane la ade duit nak pegi taman tema kan..? Mandi tempat awam je la. Mahupun begitu keringan di zaman itu memang tak boleh disangkal sama sekali. Ditambah pulak dengan penyertaan oleh mak dan bapa saudara dan sepupu sepapat yang memang best, ikatan kekeluargaan itu terasa sangat akrab. Lagi best tiap-tiap minggu gilir tido rumah mak dan bapa saudara, masak2 ramai2, makan ramai2. Owh... I miss that too!!!

Keadaan ini berterusan sehinggalah diri ini menjingak remaja. Takdir tuhan diterima dengan tabah walaupun perit. Terlalu ingin untuk kembali ke saat-saat itu. Dan menjadi impianku untuk mempunyai ikatan kekeluargaan yang begitu erat lagi, kerana itulah keriangan sebenar di waktu kecil.

Ingin melihat putriku merasa keriangan mempunyai sepupu sepapat yang satu kepala, yang boleh menjadi kawan kepadanya. Ingin memberikan segala bentuk kebahagian dan keriangan kepada putriku semampu yang boleh selagi hayat masih di badan. Ingin menghabiskan hujung mingguku dengan putri tersayang di taman-taman alam ciptaan tuhan yang nyaman dan damai. Impian untuk memenuhi aktiviti hujung minggu sejak berkeluarga ni sangat terbatas, walaupun sekadar menonton movie. Ingin menikmati semua impian itu. Mungkin belum rezeki...

Agak beremosi sedikit entry lately ni. Hakikatnya memang begitulah. Kepada yang membaca (kalau ade) jangan terlalu cepat membuat rumusan dan kesimpulan. Wanita ini jiwanya halus (cewah!!!) mood nak emosi ade jugak kekadang tu. Harapanya 2011 datang dengan 1,000,000 permulaan baru. Owh... sungguh tak sedar Disember dah muncul, (wang ehsan pon dah masok - agak bernafas rasenya). Perlu merancang untuk terus ke hadapan. Perlu buang segala kekotoran dan daki. Perlu buang segala kekhilafan diri. Perlu terima semua yang dah berlaku. Perlu buang segala memori luka (ayat jiwang lagi). Mulakan hidup baru... (nages... sob..sob..)

Wahai syiatan terlaknat!!! Nyah kau dari hidupku (bace yassin bebanyak). Aku tak suke kau kacau hidup aku nih!!! Shuss.. Shuss.. Shuss... I just want to recover from your damm stupid provocation (amik kau ayat canggih).

Bising betol orang mesin rumput ni! Jangan sampai batu tu kene kete I kay. Kang mandi hujan dari tingkap opis I.

- END -

SAYA NAMPAK PELANGI... SAYA HARAP IA KEKAL DI SITU...

Pelangi Pelangi terbentuk hasil daripada biasan sinar matahari oleh titisan air hujan yang berada di atmosfera. Cantik... tp mase kecil-kecil dulu selalu dimomokkan dengan ugutan seperti: "jangan tunjuk... nanti jari kudung..." Apa da...!!! Memang tak ada relevannya di situ. Dan sampai sekarang masih belum mendapat jawapan kenapa masa jari boleh kudung kalau menunding jari pada pelangi.

Bila lihat pelangi, selalu sangat berharap agar ia terus kekal di situ. Tapi dah namanya pelangi, yang sah-sah terbentuk dari biasan sinaran matahari dan titisan hujan, confirm malam tak ada matahari kan? Dan confirm juga tak ada pelangi bila hari panas terik.

Itulah indahnya kehidupan. Ada masa panas, ada masa mendung, ada masa gerimis, dan ada masa 'just ok'. Macam pelangi, cantik, tapi hakikatnya ia tak kekal, boleh muncul balik di tempat yang berlainan di masa yang berbeza. Kita hanya boleh berharap dan terus mengharap...

-END-

Sunday, November 28, 2010

SEPI...

"Bisikku pada bulan
Kembalikan temanku
Kekasihku, syurgaku

Tanpa dia
Malam menemaniku
Sepi memelukku

Bulan jangan biar siang
Biar alam ini kelam
Biar ia sepi
Sepertiku..."

Petikan sajak: Filem Sepi

Manusia sentiasa diuji dan ujian itu datang dalam pelbagai bentuk. Alhamdulillah kalau ia sesuatu yang kita inginkan. Tapi jika ia bukan yang diharapkan, itu tandanya Allah sangat sayang akan kita. Ia akan lebih mendekatkan diri kita dengan pencipta.

Disebalik kebahagian dan kesenangan yang diberi kadangkala kita lupa, kita lalai. Kita hanyut dengan nikmat Allah, hanyut dengan nafsu kurniaanNya, kita mencipta kegemaran yang baru. Kegemaran yang tidak kita sedar akan memusnahkan kebahagian yang sedang dikecapi. Manusia mudah hanyut, lebih cepat kita hanyut bila limpahan nikmat itu mencurah-curah. Namun bukan semua manusia bertindak begitu. Tebal dan kukuhnya iman seseorang itu bakal menjadi ukuran terhadap ujian yang Allah turunkan untuknya. Kerana sesungguhnya kesenangan, kebahagian dan ketenangan juga merupakan ujian untuk kita.

Jaminan didikan agama yang baik juga tidak boleh dijadikan ukuran ketebalan iman dan ketakwaan seseorang itu. Syaitan sentiasa berusaha menyesatkan umat Muhammad. Semuanya bergantung kepada individu itu. Kelebihannya, dia ada ilmu, tetapi ilmu yang tidak dimanfaatkan akan pudar lama kelamaan.

Kawan. Kawan yang baik akan mendorong kita ke arah kebaikkan. Kawan yang baik juga mampu mendorong kita ke arah kemungkaran dek kerana hasad dengki yang dicipta oleh nasfunya sendiri. Sesunggunya manusia bisa berubah hanya kerana pujukan dari kawan, yang baik atau yang hasad. Tepuk dada tanya selera..

Kerahsiaan merupakan amanah yang paling sukar untuk dipelihara. Manusia mudah tumpas dengan sogokan tak kurang juga yang menjaga rahsia untuk menjaga sentiment-sentiment tertentu. Kononnya hati dan perasaan orang lain. Hakikatnya ianya ibarat belati yang sangat tajam mengurishati. Lukanya sangat dalam. Entah bisa sembuh atau tidak, tidak dapat dipastikan, biarkan masa yang menentukan. Parutnya tetap ada, dan ia akan sentiasa menjadi sejarah yang tak mungkin padam.

Andai dapat dicaturkan hidup ini, sedari kelahiran pasti kita memilih yang indah, yang bahagia yang nyaman sebagai peneman. Hidup harus diteruskan demi kelangsungan yang tidak kita pasti. Nafas dan jasad ini milik Tuhan yang abadi. Tak mungkin berpaling. Sujudku takkan kaku kerna aku hambaMu.

Syukur kepada Allah kerana memberikan petunjuk. Petunjuk yang sebenar-benarnya membawa kepada satu lembaran baru, namun sayangnya tiada perjajian. Tiada perjanjian bahawa sejarah itu tidak akan berulang. Andai kepercayaan itu bisa dibeli, pasti ramai yang ingin memilikinya.

25 - 28 Nov 2010 pasti kekal. Tak mungkin ia terpisah dari jasad ini. Kejutan dari Allah membuatkan ku sedar aku tak boleh leka. Bangun dan teruskan kehidupan yang baru bersama insan kurniaan Ilahi 3 Jun 2006 dan 1 Mac 2007. Mohon kekuatan agar kita sama-sama dapat mengharungi kehidupan yang baru, yang lebih pasti. Doa diiring dengan hati yang lirih, memohon redha Ilahi.

Amin....

(Nota syahdu lagi jiwang karat. Boleh tulis novel nih!!!)

Monday, November 22, 2010

KAUTHAR PEKSE??!!!


Ini adalah princess kesayangan baba... Td baba bbm bg tau kakak nak pekse (teacher bg surat inform esok ade pekse)... Ni baba tgh teman die study... Mak aiii!!!! Budak 3 tahun pon ade pekse kew...??? Tetibe diriku terase nebes plak. Mcm anak nak amik pekse UPSR!!! Baru la faham mcm mane perasaan mama dulu waktu tgk anak die ni dok pulun kayoh beskal sehari sebelom PMR... Phewww...!

So malam ni kene la mama teman kakak study. Hehehehe kelako plak rasenye. Bile Kauthar dah mule sekolah ni, rase mcm anak dah besar pulak. Hakikatnye baru 3 tahun. 1 thing pasal Kauthar ni, die tak pernah ade masalah untuk bangun pagi. Tapi masalah besar akan berlaku apabila mood die di'spoil'kan di pagi hari. Kalau mood tak elok di pagi hari alamatnye lambat la mama sampai opis, dan sia-sia jugalah minyak kete teacher die yang datang dari IM16 untuk menjemputnye...

Neway, mama doakan kakak buat yang terbaik yea (mcm la budak kecik tu tau ape exam)... Go girl!!! go girl!!! Over!!!