Thursday, July 14, 2011

MEMBLOGKAN RESEPI PERTAMA - Lemon Meringue Cheese Cake

Bahan-bahannya


Base

250 gm biskut (dihancurkan)

125 gm mentega (dicairkan)

Cara

Ramas biskut sehingga hancur bersama mentega yang telah cairkan. Untuk lebih mudah kisar dlm pengisar kering. Masukkan biskut yang telah diramas ke dalam acuan cheese cake tekan hingga padat. Jika suka, cucuk dengan garfu pada dasar base, masukkan ke dalam peti, juga boleh dibakar pada suhu 150 darjah celsius selama beberapa minit utk mendapatkan base yg agak rangup.

Filling

250 gm cream cheese

440 gm susu cair

2 biji kuning telur

2 sudu kecil perasa lemon + pewarna kuning

1/4 cwn jus lemon

Cara

Pukul cream cheese sehingga lembut. Masukkan susu cair, perasa lemon, jus lemon dan kuning telur, pukul sehingga lembut. (boleh masukkan sedikit serbuk gelatin/jeli yang dibancuh dengan air untuk mencantikkan adunan apabila dipotong). Tuangkan adunan ke dalam base dan sejukkan di dalam peti sehingga beku.

Meringue

2 biji putih telur

1/2 cwn gula kaster (boleh kurang kalau takut manis)

Cara

Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati dan putih telur cukup kembang. Lepakan di atas filling yang telah beku tadi dan bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah celsius selama 5 minit/sehingga meringue bertukar perang.

1 comment: