Bubur Tenggiri Goreng
Hi... Assalamualaikum...
Hari ini nak kongsi salah satu comfort food saya dan keluarga.. Ermmm actually akak dengan suami je. Anak akak kalau buat bubur atau sup-sup ni memang muncung dia panjang sedepa! Biasanya kalau masak bubur ni sekali makan je, sebab kalau simpan memang tak best dah. Mesti makan panas baru sedap.
Bahan-bahannya;
1/2 - 1 cawan beras
1 keping ikan tenggiri
1 inci halia (dimayang halus)
1 sudu besar Minyak bawang putih (goreng sendiri je)
3 sudu besar Kicap cair (akak guna Kicap Bentong)
Daun bawang (potong)
Garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
- Masak bubur seperti biasa dengan nisbah 1:4 (beras:air) ikut ye beras masing-masing.
- Bila bubur dah masak ketepikan.
- Perasakan ikan tenggiri dengan garam halus. Goreng hingga garing (ikut selera masing-masing) angkat dan letakkan ke dalam pinggan dengan sedikit minyak gorengan tadi (dalam 1 sudu kecil). Hancurkan isi ikan.
- Goreng halia sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
- Isikan bubur yang telah dimasak ke dalam magkuk.
- Masukkan isi ikan tenggiri yang telah digoreng ke atas bubur.
- Masukkan halia goreng.
- Kicap cair dalam 3 sudu besar (ikut tahap kemasinan anda ya).
- Masukkan minyak bawang putih.
- Taburkan daun bawang.
- Siap untuk dimakan.
Bubur Ikan Tenggiri Goreng ni sedap kalau makan dengan kangkung goreng belacan tau. Akak kalau masak bubur ni 2 ikat kangkung dah pasti. Berebut-rebut makan.
Kangkong Goreng Belacan
Jumpa lagi di resepi seterusnya. Bye!!!
No comments:
Post a Comment