Assalamualaikum...
Blog ni rasanya akan jadi tempat akak simpan semua resepi-resepi masakan yang akak suka kot. Nasi Ganja ni pun antara jenis nasi yang akak akan buat bila makan dengan Daging Masak Hitam. Nasi ni nama je nasi ganja. Tapi tak ada pun setitis hatta seurat atau sehelai ganja pun. Cuma nasi ni sedap jadi orang dok ulang-ulang makan. Tu la kot sebabnya depa boh nama Nasi Ganja kot!.
Resepi ni pun akak jumpa kat internet. Ada screen shot tapi tak ingat dari page mana. Seperti biasa akak suka tambah baik ikut selera tekak akak.
Bahan-bahanya:
5 pot beras basmati - rendam 30 minit, kemudian tos
(akak guna beras Jasmin Pearl dan tak rendam pun)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin Planta
1 paket kecil rempah sup (serbuk)*
1/2 paket kecil rempah kurma (ni akak tambah)*
5 ulas bawang putih*
7 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*
1 buku pati ayam (akak tak guna pun)
6 sudu besar sos cili Life
3 sudu besar sos tomato Life (ini pun akak tambah)
1 ikat sup bunjut Adabi (ni pun akak tak guna)
1 batang kecil kulit kayu manis
5 kuntum bungan cengkih
3 biji buah pelaga
3 helai daun pandan - disimpul
1 sudu kecil pewarna kuning (akak ganti dengan Saffron)
Garam secukupnya
Semua bahan yang bertanda * kena kisar ya...
Cara-caranya:
Blog ni rasanya akan jadi tempat akak simpan semua resepi-resepi masakan yang akak suka kot. Nasi Ganja ni pun antara jenis nasi yang akak akan buat bila makan dengan Daging Masak Hitam. Nasi ni nama je nasi ganja. Tapi tak ada pun setitis hatta seurat atau sehelai ganja pun. Cuma nasi ni sedap jadi orang dok ulang-ulang makan. Tu la kot sebabnya depa boh nama Nasi Ganja kot!.
Resepi ni pun akak jumpa kat internet. Ada screen shot tapi tak ingat dari page mana. Seperti biasa akak suka tambah baik ikut selera tekak akak.
Bahan-bahanya:
5 pot beras basmati - rendam 30 minit, kemudian tos
(akak guna beras Jasmin Pearl dan tak rendam pun)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin Planta
1 paket kecil rempah sup (serbuk)*
1/2 paket kecil rempah kurma (ni akak tambah)*
5 ulas bawang putih*
7 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*
1 buku pati ayam (akak tak guna pun)
6 sudu besar sos cili Life
3 sudu besar sos tomato Life (ini pun akak tambah)
1 ikat sup bunjut Adabi (ni pun akak tak guna)
1 batang kecil kulit kayu manis
5 kuntum bungan cengkih
3 biji buah pelaga
3 helai daun pandan - disimpul
1 sudu kecil pewarna kuning (akak ganti dengan Saffron)
Garam secukupnya
Semua bahan yang bertanda * kena kisar ya...
Cara-caranya:
- Panaskan minyak sapi dan majerin di dalam periuk.
- Tumis bahan-bahan kisar bersama kulit kayu manis, bungan lawang, buah pelaga, sup bunjut dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau. Setelah itu masukkan air mengikut sukatan beras. Bab sukat air ni selalu akak fail. Jadi pandai-pandai agak la ye?
- Masukkan kiub pati ayam jika suka (ni akak tak masuk pun) bersama sos cili dan tomato dan gaul rata.
- Kemudian masukkan beras dan sedikit pewarna, tapi akak ganti dengan Saffron yang akak beli kat Istanbul 3 tahun lepas.
- Biarkan nasi masak seperti biasa dengan api perlahan. Kacau bila nasi dah nak kering ya. Baru beras tu nampak cantik terutamanya kalau guna beras basmathi.
Selamat mencuba!
p/s: Gambar takde.. sebab lupa nak snap gambar.
p/s: Gambar takde.. sebab lupa nak snap gambar.
No comments:
Post a Comment